top of page

Eetstijlen

Ons eetgedrag wordt bepaald door verschillende factoren. Om bepaald eetgedrag te veranderen of onder controle te krijgen is het dus essentieel om inzicht te hebben in deze verschillende factoren. Het is de eerste stap om je eetgedrag te begrijpen en te beheersen. Jouw eetstijl is niet die van een ander, hoe jij eet, waarom jij eet. Eetbuien of overeten bijvoorbeeld kan een gevolg zijn van heel uiteenlopende factoren. Bijgevolg zal een bepaalde aanpak die voor de ene werkt niet noodzakelijk voor jou werken.

Het is doorheen je leven dat je een bepaalde eetstijl ontwikkelt. Dit kan een van onderstaande eetstijlen zijn of een combinatie hiervan.

Jouw eetstijl bepaalt welke aanpak voor jou werkt  om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen die op lange termijn behouden kunnen blijven.

Weet je nog niet wat jouw eetstijl is? Klik dan hieronder op de blauwe knop en doe de test.

Externe Eetstijl

Externe Eetstijl

Heb je een externe eetstijl, dan betekent dat dat een groot deel van je eetgedrag gestuurd wordt door externe prikkels zoals smaak, geur en uitzicht van voedsel. Je laat je ook leiden door de beschikbaarheid van voedsel of het tijdstip van de dag. Traktaties afslaan, van aperitiefhapjes afblijven, de geur van versgebakken taart negeren, … zijn bijzonder moeilijk voor jou. 

 

Door je verhoogde gevoeligheid voor voedselprikkels uit je omgeving, laat je je sneller verleiden om te eten zonder je bewust te zijn van je werkelijke lichamelijke behoefte. Het is voor jou moeilijk om lichaamssignalen juist te interpreteren. Hierdoor ben je waarschijnlijk minder goed in rekening houden met honger en verzadiging. Heb ik echt honger of is het eerder zin?

Wil je meer evenwicht in je eetpatroon? Dan is het in eerste plaats belangrijk je bewust te worden van je eetgedrag en manieren te vinden om het automatisme dat intussen is ontstaan te doorbreken. Terug aandacht hebben voor je lichaamssignalen, daar op een gepaste manier mee leren omgaan en op te reageren zonder dat je het gevoel hebt dat je er tegen moet vechten. Alles wat je daarvoor nodig hebt, krijg je in het Effortless Bites Traject

snacks and sweets_edited.jpg
Lijngericht Eetstijl
illustration of a woman standing on a scale looking unhappily down .jpg

Lijngerichte Eetstijl

Jij hebt een lijngerichte eetstijl. Dat betekent dat jouw eetgedrag voor een groot deel beïnvloed wordt door je gewicht. Je voelt je niet goed in je lichaam en liefst van al wil je nog gewicht verliezen. Daarom probeer je controle uit te oefenen op je eetgedrag in de hoop zo je gewicht te beïnvloeden.

Meestal lukt het je wel om gewicht te verliezen door het volgen van een dieet of voedingsplan, maar je houdt het niet vol. Je hebt het gevoel dat je faalt en het is goed mogelijk dat je dan een onweerstaanbare drang voelt om dingen te eten die normaal gezien ‘verboden’ zijn.

Misschien merk je dat het steeds moeilijker wordt om een voedingsschema te volgen of om gewicht te verliezen. Veel mensen met een lijngerichte eetstijl hebben moeite met op een lager gewicht te blijven, ze vallen af en komen weer bij, zoals een jojo, en de kans is groot dat ze na verloop van tijd meer wegen dan voor de allereerste dieetpoging. 

 

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is het net de poging om controle te krijgen over je gewicht dat het probleem vormt. Telkens opnieuw denk je dat het volgende dieet de oplossing zal zijn, maar het duwt je steeds verder in een vicieuze cirkel. Sterker nog, diëten is net een belangrijke oorzaak van overeten en eventueel overgewicht. Als je eet in functie van vermageren dan treden er in je lichaam een aantal beschermingsmechanismen in werking, zoals vertraging van je metabolisme en honger. Door het conflict tussen zin in eten en de wil om af te vallen kunnen eetbuien ontstaan. 

 

Negeerde je in je dieetpogingen vaak je honger? Dan heeft dit er mogelijks toe geleid dat jij het contact met je eigen gevoelens van honger en verzadiging, en zelfs ook met andere lichaamssignalen, verloren bent.

 

Als je meer evenwicht wil in je eetpatroon waarin eten geen bron van stress vormt, is, naast kennis over gezonde voeding, ook een mindsetverandering cruciaal, zowel naar voeding toe, als naar je eigen lichaam. Neutraal leren kijken naar voeding en je lichaam leren respecteren leidt tot meer rust rond eten. Maar hoe doe je dat dan? Alles wat je daarvoor nodig hebt, krijg je in het Effortless Bites traject.

Emotionele Eetstijl

Het hebben van een emotionele eetstijl betekent dat emoties een grote rol spelen in jouw eetgedrag. Als jij bepaalde vervelende emoties of gevoelens van stress ervaart, ga je meer eten dan anders. Je gebruikt eten om gevoelens van stress, vermoeidheid, frustratie, boosheid, … te dempen. Je eet niet omdat je honger of zin hebt maar vanuit een onweerstaanbare, oncontroleerbare drang. Eten geeft jou dan een gevoel van ontlading of ontspanning, geborgenheid, troost of me-time. "Ik heb het verdiend want ik heb het al zo goed gedaan" of "ik heb het verdiend want ik had een zware dag" klinkt jou bekend in de oren. Het eten geeft je kortstondig een goed gevoel, maar nadien voel je je vaak nog slechter en schuldig. Mensen met een emotionele eetstijl hebben eerder een voorkeur voor zoet voedsel boven zout voedsel. 

 

Je bent niet alleen! Veel mensen worstelen hiermee. We spreken ook weleens van emotionele eters. Emotionele eters hebben meestal niet goed geleerd om hongerprikkels en fysiologische prikkels veroorzaakt door emoties van elkaar te onderscheiden. Hierdoor gaan ze vaak lichaamssignalen, die gepaard gaan met bepaalde emoties, onterecht als zijnde honger aanvoelen. Nuances van honger en verzadiging vind je moeilijk te onderscheiden. Je hebt ook moeilijkheden met het benoemen van je emoties en vindt het moeilijk om bij je eigen gevoel te komen. 

 

Eten o.w.v. emoties kan leiden tot overgewicht. Het overeten, het overgewicht is hetgeen je ziet aan de buitenkant, je kan het beschouwen als een symptoom. Een natuurlijke reactie is dan van op dieet te gaan in de hoop die eetbuien en eventueel overgewicht onder controle te krijgen. Dat is helaas niet de oplossing, integendeel, dat duwt je alleen maar verder in de vicieuze cirkel van diëten, afvallen, overeten en bijkomen. Je pakt de symptomen aan, niet de oorzaak.

Je kan eender welk dieet proberen, zolang je niet leert om anders om te gaan met vervelende emoties en stress, zal oud gedrag blijven terug komen. 

 

Als je hier verandering wil in brengen, is het in eerste plaats belangrijk om op een andere manier met je emoties te leren omgaan dan met eten. Emotioneel eetgedrag is aangeleerd gedrag en is vaak al jaren aanwezig. Dat betekent dat je dat niet zomaar verandert. Je kan niets afleren. Het neurologisch pad voor een bepaalde gewoonte blijft aanwezig in de hersenen. Dat betekent niet dat het niet kan vervagen en gelukkig kan je ook dingen bijleren en nieuwe neurologische paden vormen. Dat is wat je stap voor stap doet in het Effortless Bites Traject.

woman snacking because she is feeling sad.jpg
Emotionele Eetstijl
bottom of page