top of page

Emotionele eetstijl

 

Jij hebt een emotionele eetstijl. Dat betekent dat emoties een grote rol spelen in jouw eetgedrag. Als jij bepaalde vervelende emoties of gevoelens van stress ervaart, ga je meer eten dan anders. Je gebruikt eten om gevoelens van stress, vermoeidheid, frustratie, boosheid, … te dempen. Je eet niet omdat je honger of zin hebt maar vanuit een onweerstaanbare, oncontroleerbare drang. Eten geeft jou dan een gevoel van ontlading of ontspanning, geborgenheid, troost of me-time. "Ik heb het verdiend want ik heb het al zo goed gedaan" of "ik heb het verdiend want ik had een zware dag" klinkt jou bekend in de oren. Het eten geeft je kortstondig een goed gevoel, maar nadien voel je je vaak nog slechter en schuldig. Mensen met een emotionele eetstijl hebben eerder een voorkeur voor zoet voedsel boven zout voedsel. 

 

Je bent niet alleen! Veel mensen hebben hier last van. We spreken ook weleens van emotionele eters. Emotionele eters hebben meestal niet goed geleerd om hongerprikkels en fysiologische prikkels veroorzaakt door emoties van elkaar te onderscheiden. Hierdoor gaan ze vaak lichaamssignalen, die gepaard gaan met bepaalde emoties, onterecht als zijnde honger aanvoelen. Nuances van honger en verzadiging vind je moeilijk te onderscheiden. Je hebt ook moeilijkheden met het benoemen van je emoties en vindt het moeilijk om bij je eigen gevoel te komen. 

 

Eten o.w.v. emoties kan leiden tot overgewicht. Het overeten, het overgewicht is hetgeen je ziet aan de buitenkant, je kan het beschouwen als een symptoom. Een natuurlijke reactie is dan van op dieet te gaan in de hoop die eetbuien en eventueel overgewicht onder controle te krijgen. Dat is helaas niet de oplossing, integendeel, dat duwt je alleen maar verder in de vicieuze cirkel van diëten, afvallen, overeten en bijkomen. Je pakt de symptomen aan, niet de oorzaak.

Je kan eender welk dieet proberen, zolang je niet leert om anders om te gaan met vervelende emoties en stress, zal oud gedrag blijven terug komen. 

 

Als je hier verandering wil in brengen, is het in eerste plaats belangrijk om op een andere manier met je emoties te leren omgaan dan met eten. Emotioneel eetgedrag is aangeleerd gedrag en is vaak al jaren aanwezig. Dat betekent dat je dat niet zomaar verandert. Je kan niets afleren. Het neurologisch pad voor een bepaalde gewoonte blijft aanwezig in de hersenen. Dat betekent niet dat het niet kan vervagen en gelukkig kan je ook dingen bijleren en nieuwe neurologische paden vormen. Dat is wat je stap voor stap doet in het Effortless Bites Traject: Emotionele Eetstijl.

Dit is exact wat jij nodig hebt

Effortless Bites Traject: Emotionele Eetstijl

Module 1: De Basis

Module 2: Emo-eten & Stress-eten

Module 5: Gezonde Gewoonten

+

4 individuele opvolggesprekken

maandelijkse groepssessies

toegang tot de community

_______​

€ 599

t.w.v. € 1105

of 6 maanden € 105/maand

of 12 maanden € 55/maand

Heb je een andere eetstijl?
Kies een ander traject

bottom of page